Află când au loc Simulările Oficiale UMF 2024!

Tags
Chimie Anatomie Lectii chimie Lectii anatomie Grile anatomie Grile chimie Grile medicină rezolvate Simulare Simulare medicina Simulare stomatologie Simulare farmacie

#GlandeEndocrine I - #Corticosuprarenala #MaterieAdmitereMedicina ​ | meditatii-medicina.ro

 

Vreau să discut în acest filmuleț despre glandele minunate care ne ajută să trecem peste stresul…cotidian sau din anumite situații excepționale...

 

Ca și definiție, putem spune că discutăm despre o pereche de glande endocrine pereche, în contact cu capsula renală. Sunt localizate la polul superior al rinichilor, deci stau ca două căciulițe pe rinichi.

Discutăm depre 2 porţiuni diferite funcţional, anatomic şi embriologic. Diferite ca și funcție, ca și rol în organismul nostru (funcțional), diferite ca și structură, ca și organizare (anatomic) și diferite ca și origine, cum s-au format ele la bebelul din burta mamei (embriologic)!

Fiecare glandă suprarenală din această pereche interesantă este alcătuită dintr-o porțiune corticală (periferică) și una medulară (miezul, centrul glandei).

Corticosuprarenala o prescurtăm CSR are o  porţiune periferică alcătuită din ţesut epitelial secretor organizat sub forma de cordoane.

    Medulosuprarenala o prescurtăm MSR este porţiunea centrală a glandelor suprarenale și este alcătuită din ţesut nervos de aceea, hormonii acesteia sunt de fapt o neurosecreţie, secretați de neuroni.

 

Suprarenalele secretă hormoni cu rol important în apărarea organismului. Ele sunt stimulate de stres (emoţii, traumatisme, frig, căldură, încordare neuropsihică) .

 

CSR - Corticosuprarenala

 

Secretă hormoni corticoizi de origine lipidică (din colesterol – de aici numele de hormoni colesterolici sau hormoni sterolici).  Hormonii CSR sunt esenţiali pt viaţa! Au rol VITAL, nu putem supraviețui fără aceștia. Discutăm despre mineralocorticoizi, glucocorticoizi și sexosteroizi.

 

    Mineralocorticoizii sunt secretaţi în zona glomerulară

    Glucocorticoizi secretaţi în zona fasciculată

    Sexosteroizi secretaţi în zona reticulată

Principalul hormon mineralocorticoid se numeşte aldosteron.

Aldosteronul, va trage din tubul urinifer, sodiu, clor și apă dar va elimina potasiu şi ... protoni (adică ioni de hidrogen - H+).  Care sunt efectele? Kaliurie şi acidurie. Pentru a controla volumul sangvin (ne gândim din nou la hipotensiune, când receptorii vor înregistra că pacientul nostru e deshidratat, a pierdut sânge, e hipotensiv, va reține sare și apă pentru a reface echilibrul hidroelectrolitic dar va pierde potasiu și acid deci urina lui, pe lângă a fi concentrată că nu mai are atâta apă, este și acidă). În aceste condiții menține și echilibrul acido-bazic. Acționează la nivelul tubilor uriniferi contorţi, distali şi colectori, aşa cum vom vedea la sistemul excretor. De asemenea, la nivelul glandelor sudoripare, salivare, glande ce elimina multă apă şi ioni şi la nivelul glandelor colice - din colon.

 Ce se poate întâmpla în hipersecreţie de aldosteron? Retenţie masivă de apă, retenţie masivă de sare, asta va duce la hipertensiune şi edeme, picioare umflate, față umflată - boala numită Boala Conn.

Hiposecreţia duce la hipotensiune, nu se mai reţine apă. Scăzând tensiunea, inima nemaiavând cu ce să lucreze, nu mai ajunge sânge cu oxigen în tot organismul, nu mai ajunge oxigen la creier, la muşchi, atunci scade capacitatea de efort, deci adinamie, lipsa de energie. Putem ține minte ușor, boala Addison cu adinamie.

 

 

Glucocorticoizii au efect în special asupra metabolismului glucidic, realizând hiperglicemie, nu circula liberi în sânge, circulă legaţi de proteine plasmatice, proteine transportoare.

Asupra sistemului osos, fac catabolism în sinteza matricei organice și în absorbția intestinală a calciului. Fac catabolism, lizează, de aceea la final vom rămâne cu foarte puțin calciu, ăsta este un efect negativ, balanța finală este de hipocalcemie.

 

La nivelul organelor hematopoietice şi a sistemului imun, creşte: nr de neutrofile, plachete, hematii şi stabilizează membranele lizozomale, cele care spuneam că au rol fagocitar, de distrugere, lizozomul. Va scădea nr de eozinofile, bazofile şi limfocite circulante.

 

Alte efecte sunt asupra SN central, deoarece în hiposecreţie au loc modificări de EEG (electroencefalograma), cu alterarea personalităţii, cu modificări senzoriale, ceea ce până la urmă este explicat şi prin scăderea glicemiei, iar glucidele sunt cele care hrănesc sistemul nervos.

  • La inimă = electroCARDIOgramă (ECG)
  • La mușchi = electroMIOgramă (mios – mușchi, cum am mai discutat) (EMG)
  • La creier = elecgroENCEFALOgramă. (EEG)

El face direct glucoză. Din ce? Din orice altceva nu este glucidic, mecanism numit gluconeogeneză.

La nivelul lipidelor, le va desface, le va liza. Spunem că produce lipoliza și creşte concentraţia acizilor graşi plasmatici.

Ca şi asupra metabolismului lipidic, şi în metabolismul protidic, produce proteoliza, adică desface proteinele din muşchii scheletici. Aminoacizii rezultați din aceste distrucții îi folosim tot la gluconeogeneză, la producția nouă de glucoză.

Ca și excepție, în ficat, va reface proteine, ptr că avem nevoie de ele în alte funcţii.

 

Ce va determina hipersecreţia de glucocorticoizi? Hipertensiune, diabet şi obezitate. Această boală se numeşte sindrom Cushing cu ceafă de bizon și față în lună plină, cu membre subțirele fără prea mai are musculatură.

 

Hiposecreţia se întâlneşte în boală Adisson, aşa cum am văzut şi la hiposecreţie de mineralocorticoizi, ceea ce va duce la hipotensiune şi adinamie, el nu are nici glucoză să facă energie, nici sare să rețină apă, este deshidratat și obosit mereu.

 

ultimii hormoni ai corticosuprarenalei sunt hormonii sexosteroizi. Unii, androgeni, asemănători celor testiculari - testosteronul, şi alţii estrogeni, ca și cei ovarieni. Aceşti hormoni îi completează pe cei testosteronici şi estrogenici, determină apariţia şi dezvoltarea caracterelor sexuale secundare, adică: la bărbaţi, creşte barba, mustaţa, se îngroaşă vocea prin dezvoltarea laringelui, se dezvoltă scheletul şi masă musculară  cu lărgirea umerilor şi a cutiei toracice şi alte caractere strict masculine. Depunerea lipidelor android (burta) la bărbaţi.    Apariţia mărului lui Adam este de asemenea stimulată de sexosteroizi.

 

 La fete, stimulează dezvoltarea glandei mamare şi depunerea ţesutului adipos pe şolduri şi coapse, dispoziţie numită ginoida, feminină. De asemenea lărgirea bazinului la femei pentru a face față nașterii.

 

Ne vom reauzi cu următorul filmuleț.

Până atunci vă doresc mult spor la învățat, intrați pe site să citiți lecțiile complete, să vă scoateți notițe, să vă învățați lecțiile și apoi treceți la lucrat grile, MULTE grile. Faceți întâi temele cu grile standard, de fixare a materiei și acolo unde nu înțelegeți răspunsurile vedeți explicațiile pe care noi le punem la fiecare grilă. Mergeți apoi și lucrați grile avansate, aveți și aici explicații, aveți și aici buton de ”Pune o întrebare”. Iar ultimul pas este să treceți prin grilele rapide, aici nu aveți explicații dar deja sunteți ”pe val” și tot ce vă mai trebuie este antrenament și rapiditate.

 

Echipa www.meditatii-medicina.ro vă dorește multă energie să lucrați tot ce v-ați propus și note mari în examen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pentru că ne dorim note de buget la Admitere Medicină, vă invităm să accesați pe site-ul nostru după ce vă logați:

  • Mai multe Flash-Cards (toată materia de Anatomie în 2600 întrebări) aici: FLASH-CARDS
  • Lecții de Anatomie și de Chimie (cu toată materia explicată și cu teme cu 4500 grile de antrenament) aici: LECȚII
  • Teste pe capitole la Anatomie sau Chimie cu 3600 grile avansate și probleme explicate detaliat aici: TESTE LECȚII
  • Simulări ca în Admitere cu 100 întrebări mixte Anatomie + Chimie aici: SIMULĂR

Nu uitați că puteți găsi informații utile și pe canalul nostru de youtube. Click, Like și Subscribe pentru a nu rata postările: https://www.youtube.com/channel/UC0sswAmUKAHWX7tLGm2MYhg?sub_confirmation=1

Ne găsești și pe :

Instagram

Facebook

Articole similare

navigation