Află când au loc Simulările Oficiale UMF 2024!

Tags
Chimie Anatomie Lectii chimie Lectii anatomie Grile anatomie Grile chimie Grile medicină rezolvate Simulare Simulare medicina Simulare stomatologie Simulare farmacie

Dileme Sistemul Muscular

Voi posta aici raspunsul la nemarurile unei domnisoare dragute si curioase legate de Sistemul Muscular:

"Buna ziua doamna!

Am si eu niste nelamuriri la sistemul muscular. Va rog frumos daca vreti sa-mi explicati mai pe larg miscarile membrelor, alcatuirea muschilor cu endomisium, epimisium si perimisium, contractibilitatea si contractia tetanica cu cele 2 tipuri.Sa aveti o zi cat mai frumoasa!"

Buna draga mea,

Sa incep cu miscarile membrelor:

Sunt de 3 tipuri cunoscute de noi, una în antiteza celeilalte.

1 FLEXIE-EXTENSIE. 

Unde se poate face aceasta miscare? Cel mai des o facem la nivelul articulatiei cotului si a genunchiului. Cand cele 2 elemente ale articulatiei sunt unul in continuarea celuilalt, la 180 grade, sunt in extensie, daca le apropiem, facem un unghi de 90 de grade sa zicem..sau chiar un unghi ce tinde la 0, atunci miscarea este cea de flexie. Apropiem, flexie... intindem, extensie.flexie-en-extensie

2 ADDUCTIE SI ABDUCTIE

Cel mai adesea facem aceasta miscare la nivelul articulatiei umarului si a soldului. Imagineaza-ti pe cineva care ridica mainile astfel incat privit de la distanta ar semana cu litera T. Aceasta miscare, de departare a bratelor,  respectiv a picioarelor daca ne referim la sold, se numeste "abductie" – "abduct" in engleza = a rapi.

Daca aduci inapoi membrul respectiv.. il apropii iar de corp..executi o miscare de adductie (aduci ceva)

Abductie=rapire, adductie = aducere

abductie-en-adductie

3. SUPINATIE SI PRONATIE

Cel mai adesea intalnim aceasta miscare la nivelul mainii. Daca intorci mana cu palma in sus sau in fata, atunci faci o miscare "de cerseala", supinatorie (soupiner = a plange in franceza)

Daca o intorci cu palma in jos, sau posterior.. faci o miscare de Pronatie..

supination-pronation_imagelarge

Toate cele 6 miscari sunt antitetice in perechi de cate 2 intelegi acum?

Hai sa discutam acum despre membranele muschiului:

Muschiul e invelit la exterior de o fascie pt protectie . O vedem cu ochiul liber.. e sidefie.. Sub fascia aceea exista o membrana conjuctiva care se insera cat de adanc poate ea printre fibrele musculare si in functie de locul unde o gasim are alt nume.. tehnic, ea e aceeasi, poate putin mai subtire in profunzime dar nu ceva diametral opus! Practic.. se numeste altfel pt diferentiere topografica.

Cea mai mica este fibra musculara invelita de endomisium

Mai multe fibre (evident impreuna cu endomisium ul lor) formeaza un fascicul iar acesta este invelit de perimisium

Mai multe fascicule (tot asa, impreuna cu perimisium- urile lor) formeaza muschiul propriuzis invelit de epimisium (epi= la periferie) iar peste epimisium direct gasim fascia de care vorbeam.

Inca o data dinspre interior spre exterior:

Fibra + endomisium = fascicul + perimisium = muschi + epimisium si fascie

Sa discutam despre contractilitate acum = proprietatea muschiului de a se contracta. Pentru a masura contractia unui muschi putem sa urmarim un sarcomer individual pt a-i observa evolutia caci sarcomerul este unitatea morfofunctionala a muschiului mai multe sarcomere formand deci muschiul propriuzis.

Urmareste te rog desenul:

Contractie musculara

Un sarcomer este cuprins intre 2 membrane Z si are la mijloc o membrana H. Acestea sunt limite verticale dar orizontal, este alcatuit din mai multe proteine contractile numite miozina (reprezentata aici cu negru, fiind filamente groase) si actina (reprezentata cu galben fiind filamente subtiri). Actina si miozina sunt paralele intre ele iar prin suprapunere, daca le observam la microscopul electronic.. vom vedea doua "discuri"..regiuni .. una intunecata, neagra datorita filamentelor groase si una luminoasa, gri deschis,  datorita filamentelor subtiri. Aceste filamente in contractie aluneca unele printre celalalte.. mai exact cele subtiri aluneca printre cele groase! Deci discul luminos se va micsora in contractie si se va mari daca tragem de muschi, il extindem.

Ei bine aceste discuri au nume particulare:

-          Disc luminos = I si este "taiat" de membranza Z

-          Disc intunecat = H si este "taiat" de membrana sau banda A

Trebuie sa tii minte IZ si AH in aceasta ordine... 

 

Ce mai trebuie sa discutam? Contractia tetanica nu? Ma bucur ca ai inteles secusa, inca o data te rog sa urmaresti desenul:

SECUSA TETANOS

Tetanosul (contractia tetanica) poate fi de 2 feluri, completa si incompleta. Daca stimulii proveniti de la creier sunt f rapizi, mai rapizi de 50 stimuli/secunda, atunci o data contractat muschiul ramane asa pana ce obososeste.. Cam asta se intampla in majoritatea cazurilor in organism. Asta inseamna tetanos complet..o contractie completa.. panta ascendenta, ramane acolo fixat si apoi isi da drumul cand oboseste dar acest lucru nu se intampla de fapt asa repede cum ne am gandi pentru ca intra in actiune diverse fibre ale aceluiasi muschi..alternativ.  Stii, ca in povestea aia cu iepurele cu 6 picioare? In care alerga cu 4 iar doua le tinea pe spate sa se odihneasca? Putea alerga asa mult mai mult decat un iepure obisnuit, la fel face si muschiul nostru, introduce diverse grupe de fibre alternativ pt a nu obosi. Cand are totusi de a face cu un efort f mare in care sunt cele mai multe fibre implicate..atunci.. nu mai are cine sa se odihneasca nu? Dar asta este alta poveste!

Dar daca stimulii, comenzile,  nu ar fi asa rapide? Muschiul are timp si de relaxare..dar nu o relaxare totala, incepe sa se relaxeze, se contracta iar, iar se relaxeaza, iar se contracta. E... nehotarat.. nici contractat total nici relaxat total:)!

De fapt asta se intampla f des cand oboseste.. nu mai exista suficienti mediatori chimici pt a elabora comenzi rapide sau nu mai exista suficiente canale sa poata fi deschise si sa se declanseze potentialul de actiune sau din diverse motive are timp sa se contracte si relaxeze alternant..dar nu total pt a forma secuse

 

Dileme Sistemul Muscular


 

Pentru că ne dorim note de buget la Admitere Medicină, vă invităm să accesați pe site-ul nostru după ce vă logați:

  • Mai multe Flash-Cards (toată materia de Anatomie în 2600 întrebări) aici: FLASH-CARDS
  • Lecții de Anatomie și de Chimie (cu toată materia explicată și cu teme de antrenament) aici: LECȚII
  • Teste pe capitole la Anatomie sau Chimie cu grile și probleme explicate detaliat aici: TESTE LECȚII
  • Simulări ca în Admitere cu 100 întrebări mixte Anatomie + Chimie aici: SIMULĂRI

Nu uitați că puteți găsi informații utile și pe canalul nostru de youtube. Click, Like și Subscribe pentru a nu rata postările: https://www.youtube.com/channel/UC0sswAmUKAHWX7tLGm2MYhg?sub_confirmation=1

Ne găsești și pe :

Instagram

Facebook

Articole similare

navigation