Black Friday

 

- 50%
Valabil 15-30 noiembrie 2024

Tags
Chimie Anatomie Lectii chimie Lectii anatomie Grile anatomie Grile chimie Grile medicină rezolvate Simulare Simulare medicina Simulare stomatologie Simulare farmacie

Lobulul hepatic

Lobulul hepatic

Astăzi ne jucăm și învățăm lobulul hepatic, unitatea morfo-funcțională a ficatului...A nu se confunda cu lobul hepatic, ficatul având doi lobi principali, unul stâng și unul drept. Pe site www.meditatii-medicina.ro găsiți lecții explicate, cu desene din manual detaliate pentru a fi mai bine pregătiți în examen... Puteți accesa o singură lecție sau un pachet cu toate lecțiile să aveți totul în același loc până la examen... La finalul lecțiilor găsiți și teme (150 grile nivel ușor-mediu la început, pentru fixarea materiei) cu explicații ale răspunsurilor. Accesați apoi statisticile pentru a vedea unde putem îmbunătăți procesul de învățare!

Hidroliza trigliceridelor

Hidroliza trigliceridelor

Ce trebuie să reținem: hidroliza acidă este totală și formează glicerol (glicerină) și acizii grași constituenți hidroliza bazică se mai numește saponificare, are loc cu baze (NaOH, KOH), este totală și formeaza glicerol și sărurile acizilor grași (săpunuri) hidroliza enzimatică este de două tipuri în funcție de enzime: în intestin acționează lipaze pancreatice care sunt mai slabe, pot liza doar pozițiile expuse, pozițiile 1 și 3, rezultând astfel 2-monogliceride (cele care se pot absorbi cum am discutat la anatomie prin micelii). Se eliberează acizii grași din pozițiile 1 și 3 care de asemenea vor intra în compoziția miceliilor pentru a fi absorbiți. în celule acționează enzime mai puternice, ce celule pot prelucra lipidele? Hepatocitul și adipocitul. Se lizează tot trigliceridul ca și în hidroliza acidă. De aceea la anatomie, pentru hormonii lipolitici spunem că fac să crească în sânge acizii grași și glicerolul, pentru că sunt lizate trigliceridele din adipocit și produșii rezultați ajung în sânge pentru a servi ca material energetic.

Dileme Sistemul Muscular

Dileme Sistemul Muscular

Ție ce dileme ți-au mai rămas de la Sistemul Muscular?

Activarea proteazelor în sistemul digestiv

Activarea proteazelor în sistemul digestiv

Când anatomia se împletește cu chimia, dragostea noastră pentru medicină crește exponențial! Reacții, catalizatori... pe scurt, cine și unde activează proenzimele și le transformă în proteaze active!

Tub urinifer - reabsorbții și secreții

Tub urinifer - reabsorbții și secreții

Foarte ușor de confundat sau uitat, reabsorbțiile și secrețiile de la nivelul tubului urinifer trebuie schematizate pentru o fixare mai bună! Astăzi sintetizăm într-un mic tabel, pentru a fi mai ușor de reținut, reabsorbțiile și secrețiile care au loc la nivelul nefronului, ordonate în funcție de mecanism. 🤓👩‍🏫 Spor la învățat și nu pierdeți timpul atât de prețios! Este mai important visul vostru de a deveni mediciniști decât alte filme, jocuri sau alte activități inutile... Site-ul www.Meditatii-Medicina.ro are reduceri de vacanță și vă ajută în procesul de învățare online! 🥰

Obținere Metiloranj din metan

Obținere Metiloranj din metan

O grilă interesantă în care trebuia să obținem metiloranj din metan m-a inspirat să fac acest filmuleț. Este util deoarece trecem printr-un lanț de reacții carene ajută să recapitulăm prima jumătate a materiei cu tot cu condiții.

Nevul Spinal - rădăcini, trunchi și ramuri

Nevul Spinal - rădăcini, trunchi și ramuri

Pentru că ne dorim ca vacanța să fie de studiu și să ne luăm mintea de la orice altceva în afară de visul nostru de a fi mediciniști, începem astăzi un nou joculeț - ”Teorie - noțiuni interesante”! Cum elevii au fost întodeauna inspirația mea, răspund astăzi unei eleve care m-a rugat să o ajut să înțeleagă și să rețină mai ușor nervul spinal cu ramurile sale. Desenăm, ne jucăm și învățăm.

Neuron somato-motor

Astăzi v-am pregătit și un desen cu neuronul somatic și o sinapsă chimică axo-dendritică

Fibrele comisurale ale emisferelor

Calea acustică

Calea acustică

Una din cele mai interesante căi de conducere este calea acustică. Fiind deosebită față de celălalte sensibilități poate ridica multe capcane în examen.

Aspirina … bătrâna aspirină

Metodă de obținere și griluță de verificare

Hibridizări

Putem să înțelegem hibridizarea atomilor gândindu-ne la planete și forțele lor de atracție:

Transportul gastrinei în arborele circulator

Pentru a fi verificați dacă stăpânim corect sistemul cardio-vascular, atât ramificațiile arteriale cât și afluenții venoși, cel mai ușor este să ni se dea o substanță pe care trebuie să o transportăm imaginativ. De exemplu, pentru hormoni, de la locul de secreție spre organul țintă. Atunci când un hormon se varsă în sânge, de obicei pleacă de la glanda care îl secretă pe un circuit venos, face un circuit inimă - plămân - inimă și abia apoi ajunge la celula țintă prin sistem arterial.

Oxidare copolimeri

Pentru a oxida un polimer / copolimer nesaturat, este mai ușor să scriem de mai multe ori o secvență din acesta până identificăm legături duble consecutive pe care să le putem rupe prin oxidare.

Condensare aminoacizi naturali

Pentru a se verifica în examen cât de bine stăpâniți aminoacizii, cel mai facil exercițiu este acela în care sunteți rugați să obțineți diverse peptide izomere prin condensare. Aveți alături un exemplu de exercițiu rezolvat, observați că se numără atomii, se numără grupările suplimentare, nu este neapărat nevoie să scrieți compușii în sine :)! Aveți și cei mai importanți aminoacizi naturali pe care trebuie să îi știți la perfecție și.. un testuleț fulgeruleț! Baftă!

Ciclul Cardiac

Ciclul cardiac este ca o cursă cu doi concurenți: atriile și ventriculii, în care fiecare trebuie să dea mai multe ture de pistă. Ambii concurenți trebuie să facă același traseu adică să alerge 0,8 secunde doar că semnalul de start este mai aproape de atrii (nodul sinoatrial din peretele atriului drept) și atunci primul care pornește în cursă este atriul (sistola atrială precede sistola ventriculară cu 0,1 secunde). Ventriculii ”aud” mai târziu semnalul (0,1 secunde durează ca impulsul electric să ajungă de la nodul sinoatrial până la nodul atrio-ventricular). De aceea ventriculii încep să se contracte după atrii și tot de aceea termină mai târziu ciclul de 0,8 secunde cu întârziere, când atriile deja au trecut de linia de start și au început un nou ciclu cardiac...

Articulația temporo-mandibulară

O articulație destul de discutată în examen mai ales datorită pozelor nu așa calitative din manual este articulația temporo-mandibulară. Am colorat în această imagine mandibula pentru a observa mai ușor cum ea este articulată doar cu temporalul în timp ce celălalte ”aripi” ale mandibulei doar glisează pe lângă alte oase fără a se articula cu acestea.

Circulația sistemică arterială și venoasă

Este foarte interesant și util de văzut circulația arterială vis-a-vis de circulația venoasă, cu asemănări și deosebiri. Ne antrenează foarte mult modul în care stăpânim sistemul circulator acele grile în care transportăm hematii/leucocite/lipide șamd dintr-o parte în alta a corpului și atunci ne gândim că de obicei de la un țesut plecăm cu vase de tip venos/limfatic - ajungem la inimă - trimitem în circulația mică, pulmonară, pentru a oxigena sângele - ne întoarcem la inimă pentru a pompa spre organul căutat printr-un vas de obicei de tip arterial.

Izomeria optică

Ce trebuie să reținem: compușii care se privesc în olglindă sunt enantiomeri (de exemplu perechile 1 cu 2 / 3 cu 4 / 5 cu 6 / 7 cu 8 compușii care nu se privesc în oglindă sunt diasteroizomeri (de exemplu 1 cu oricare alt compus în afară de enantiomerul său deci 1 cu 3/4/5/6/7/8; sau 2 cu 3/4/5/6/7/8, etc) o variantă de diasteroizomeri sunt epimerii: diferă prin poziția unui singur carbon asimetric (de exemplu 1 cu 3 / 2 cu 4 / 1 cu 5 / 2 cu 6 , etc) ...

Sistemul Respirator

Unul din cele mai frumoase sisteme - Sistemul Respirator. Ce trebuie să reținem: Arborele respirator: de la bronhia principală până la bronhiola respiratorie Spațiul mort anatomic: de la cav. nazală până la bronhiola terminală (locul unde aerul circulă prin căile aerifere fără difuziune) Acinul pulmonar: bronhiolă respiratorie + ducte alveolare + saci alveolari + alveole (locul unde are loc difuziunea gazelor)....

Alchilarea zaharidelor în condiții diferite

Dintre reacțiile specifice la grupările -OH ale zaharidelor, cea mai interesantă este alchilarea care în funcție de reactanți poate genera 3 tipuri de eteri...

Glande II - Epifiza

Secreția epifizei este de obicei nocturnă, liniștitoare, ea inhibă aparatul reproducător, inhibă instinctul de reproducere. Funcționează dual inhibând atât superior axul hipotalamo-hipofizar pentru a nu se mai produce gonadotropine dar și inferior pentru a inhiba gonadele în sine astfel încăt nu se mai produc hormonii sexuali estrogen/testosteron. În timp ce organismul se odihnește astfel, liniștit, metabolismele pot lucra pentru reparații celulare, fiind astfel influențate metabolismele glucidic, lipidic, proteic și mineral.

Vascularizația ap. gen feminin

Datorită dezvoltării ovarelor (și a testiculelor) în cavitatea abdominală la embrion, vascularizația principală a gonadelor se face prin artere directe din aorta după care se colectează prin vene directe în cava inferioară. Ca și excepție, vena ovariană stângă se varsă întâi în vena renală stângă datorită poziției spre dreapta a cavei.

Ovogeneza și Spermatogeneza

Privite față în față cele două dezvoltări ale ovogoniei și spermatogoniei ...

Reacțiile fenolului, a acidului carbonic și a derivaților acestora

Reacțiile fenolului, a acidului carbonic și a derivaților acizilor carboxilici

Potențialul membranar și de acțiune

Protențial membranar și de acțiune

navigation
Cu ce te
putem ajuta?